Europas teleselskaber retter blikket mod København
- Teleindustrien
8. april 2025
Teleselskaber fra hele Europa er i disse dage samlet i København for at mødes i regi af den fælleseuropæiske organisation Connect Europe, og for sammen med Teleindustrien, DI Digital og Dansk Erhverv at mødes med de danske myndigheder og drøfte, hvordan det danske formandskab for EU i 2. halvår 2025 kan være med til at skabe de politiske og regulatoriske rammer og forudsætninger for øgede investeringer i den digitale infrastruktur i EU.
Den tidligere italienske premierminister Mario Draghi leverede i 2024 en skelsættende rapport til EU-Kommissionen om Europas udfordringer. Rapporten konkluderede meget klart, at uden en robust og og fremtidssikret digital infrastruktur risikerer Europa at komme bagud i den globale konkurrence. Den digitale infrastruktur er fundamentet for Europas økonomiske konkurrenceevne, for digitalisering, for udvikling og brug af nye teknologier, for grøn omstilling og for vores sikkerhed og modstandskraft i et stadig mere usikkert geopolitisk miljø.
Og det er værd her at være opmærksom på, at Draghi skrev sin rapport lang tid inden USA fik ny præsident – og truslen fra øst blev suppleret af uforudsigelighed og utilregnelighed fra vest.
Det har gjort behovet for at prioritere sikkerhed, suverænitet og konkurrenceevne i EU endnu højere.
Fælles opfordring til at udnytte muligheden under det danske EU-formandskab
Det kommende danske EU-formandskab er en unik og oplagt mulighed for at fremme en digital politik i EU, der vil kunne styrke Europas konkurrenceevne og digitale styrkepositioner.
Vi opfordrer i en fælles erklæring det danske EU-formandskab til at:
• Implementere Mario Draghis konkurrenceevnerapport med særlig fokus på hans analyse og foreslåede handlinger inden for digital teknologi og digital infrastruktur. Dette er nøglen til at opnå øget sikkerhed, produktivitet og forbedret konkurrenceevne på tværs af sektorer i den europæiske økonomi. Et konkret forslag er her at justere de fælles europæiske rammer for fusioner for at fremme konsolidering i markedet, opnå skala i investeringerne og styrke sikkerhed og modstandskraft i infrastrukturen.
• Fokusere på at forenkle reguleringen og fremme digital innovation. For det første gennem en hurtig vedtagelse af konkrete foranstaltninger for at skære ned på bureaukrati og forenkle lovgivningen. For det andet ved at fremme en industripolitik, der støtter samarbejde og innovation blandt europæiske virksomheder inden for teknologi.
• Prioritere arbejdet med en ny fælles regulering på teleområdet (Digital Networks Act), der stimulerer investeringer og letter udbygningen med 5G og fiber på tværs af alle europæiske lande.