Konstruktiv mobildebat
- Nyheder, Pressemeddelelser, Telefoni, Teleindustrien
Det er populært i pressen at bringe historier om mobilhuller, og de konsekvenser det kan have, når mobildækningen svigter.
Men ind imellem lader pressen sig spænde for en vogn og løber lidt for hurtigt med på en dagsorden uden at stille de kritiske spørgsmål og forholde sig til kritikernes motiver – og uden at forelægge kritikken for den part, som kritiseres, og som muligvis kan bidrage til en mere fuldstændig version af den historie, som præsenteres for læserne og lytterne.
Det var, hvad der skete på redaktionen på DR Sjælland i sommervarmen. Man bragte her historien om den 92 årige demente mand, der blev væk i Odsherred – og fortalte at det var på grund af manglende mobildækning. Man fortalte om Odsherreds borgmester, som rettede en kritik mod telebranchen og krævede handling. Man fortalte om barnet i Odsherred, som kom i livsfare på grund af den dårlige dækning. Og man fortalte en historie om børnene på et fritidshjem i Odsherred, som ikke kunne komme på stranden på grund af dårlig mobildækning.
Men man glemte, at der måske kunne være mere til historien og en kritiseret part, som skulle til orde.
Det har DR nu erkendt og beklaget http://www.dr.dk/Om_DR/Fejl+og+fakta/DR_Danmark/2014/08/28105019.htm
Realiteten var, at der ikke kunne findes et eneste sted, hvor der ikke var mobildækning på den strækning, hvor den demente var blevet væk. Men det valgte DR i første omgang ikke at berette noget om. Realiteten var, at familien med det syge barn havde fravalgt en fastnettelefon – og at det faktisk lykkedes for dem at få kontakt til 112 via mobilnettet. Overskriften burde have været, at mobildækningen reddede deres barn. Den historie var i øvrigt mere end 1½ år gammel. Og realiteten for fritidshjemmet var, at de kunne have valgt en af de sikre strande i området anbefalet af Trygfonden – men lederen af fritidshjemmet fravalgte at tage på stranden på baggrund af egne erfaringer med mobildækningen.
Hvad der også kunne have været interessant for læserne og lytterne var, at Odsherred Kommune indtil 2013 havde en erklæret politik om at begrænse antallet af mobilmaster i kommunen. At Odsherred Kommune ikke deltog i de dialogmøder, der var arrangeret i efteråret 2012 om at sikre bedre mobildækning i udkantsområder, som var arrangeret af Teleindustrien og KL. At kommunen ikke havde stillet tekniske krav om modtagekvalitet i det udstyr, som blev anvendt til overvågning af den 92 årige demente borger. Og i øvrigt at den oplevede mobildækning ikke alene afhænger af teleselskabernes udbygning af nettene – men i høj grad afhænger af, hvilken telefon man anvender.
Det kunne være rigtig godt for debatten om mobildækningen i udkantsområder, hvis vi kan få alle aspekter af sagen med – og ikke altid hurtigt ender i konklusionen om, at den er gal alle steder og nu må der gribes ind.
Det er kompliceret og dyrt at sikre en effektiv og god mobildækning og udbygge mobilnet med den nødvendige kapacitet. Det er især kompliceret at sikre indendørs dækning i bygninger, som bliver bedre og bedre isoleret – og som derfor også effektivt spærrer for mobilsignalerne. Teleselskaberne investerer hvert år 6-7 mia. kroner i udbygningen af den digitale infrastruktur i Danmark. Og hvert eneste selskab har som ambition at sikre bedst mulig dækning og kapacitet i nettene. Og priserne for mobiltelefoni er raslet ned til gavn for forbrugerne. Lad os få en seriøs og konstruktiv debat om, hvordan vi ved samarbejde kan stimulere udbygningen de steder, hvor der stadig er behov for bedre dækning. For vi anerkender fuldt ud, at der stadig er steder, hvor dækningen skal blive bedre. Men det løses ikke ved et fingerknips. Det har taget 20 år at udbygge nettene til det niveau, de har i dag. Vi har en god infrastruktur i Danmark. Og der er en massiv udbygning af de mobile datanet i gang, som vil føre til markant forbedret dækning rigtig mange steder, hvor der i dag er udfordringer.
Både regeringen, Folketinget, kommunerne, regionerne og selvfølgelig teleselskaberne har en vigtig rolle at spille. Lad os alle spille konstruktivt med – og ikke hoppe ned i skyttehullerne og bare skyde skylden på hinanden. Pressen kan ved en seriøs dækning af området hjælpe med til ikke at lokke os ned i hullerne. Vi vælger i hvert fald at blive oppe på landjorden – og vi ser frem til en god og konstruktiv dialog med Odsherred Kommune.
Jakob Willer
Mobil 20102365